040 5633 175
toimisto@stal.fi
Päijänteentie 12, 00510 Helsinki
Liity jäseneksiOta yhteyttä

Asiaa ammattiliitoista

Blogi

Alkuvuoden uutisissa ovat vilahdelleet muun muassa sanat työehtosopimus, palkkaus, työolot ja lakkovaroitus, kun liittokierrokset ovat toden teolla käynnistyneet. Täällä STAL ry:ssä mielenkiinto kohdistuu tällä hetkellä vahvasti Kunta-alan sopimusneuvotteluihin, sillä ne koskevat isoa osaa jäsenistämme.

Perinteisesti suomalaisten järjestäytymisaste on ollut korkeaa ja suurin osa suomalaisista kuuluukin johonkin ammattiliittoon. Näyttää kuitenkin siltä, että viime vuosina järjestöosallistumisen muoto ja laatu ovat muuttuneet. Miksi ammattiliittoon kannattaisi kuulua? Varsinkin ammattiin valmistumisen hetkellä ammattiliiton jäsenmaksu saattaa tuntua turhalta kuluerältä. Mahdollisen työttömyyden kohdatessa taloudellisen avun saa Kelastakin. Totta. KELA tai esimerkiksi Loimaan kassa, ei kuitenkaan valvo kenenkään ammatillista etua, taistele parempien palkkojen ja työolojen puolesta, tarjoa vastuu- ja oikeusturvavakuutuksia tai auta työhön liittyvissä ongelmissa. Ammattiliiton jäsenenä saa kaiken tämän. Silläkin on kuitenkin merkitystä, mihin ammattiliittoon kuuluu. Tästä hyvänä esimerkkinä käynnissä olevat Kunta-alan sopimusneuvottelut.

KT edustaa neuvotteluissa kuntatyönantajia, henkilöstöä edustaa kolme kunta-alan pääsopijajärjestöä. STAL:n ja Tehyn jäseniä sopimusneuvotteluissa edustaa Kunta-alan koulutettu henkilöstö Koho, jonka muodostavat Tehy, Super ja Suomen Palomiesliitto SPAL. Muut pääsopijat ovat Julkisen alan unioni JAU ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO. Vaikka nämä kolme pääsopijaa istuvat periaatteessa samalla puolella pöytää, löytyy tavoitteista isojakin eroja. Tiivistetysti kaikki haluavat palkankorotusta. JUKO ajaa korkeasti koulutettujen ja jatkokoulutettujen terveydenhuollon ammattilaisten ja esimiesten palkkojen ja palvelussuhteen ehtojen parantamista. Tehyn ja Superin KoHo haluavat palkankorotuksen ja lomarahaleikkauksen kompensoinnin lisäksi hoitajille oman sopimuksen, aivan kuten lääkäreilläkin on. 

Suurin osa meistä tekee arvokasta, mutta liian pienesti palkattua perustyötä suuhygienistinä tai hammashoitajana. Pelkät palkan prosenttikorotukset eivät tilannetta pelasta vaan paras keino kiivetä palkkakuopasta on hoitajien oma sopimus. Sen avulla voitaisiin nykyistä paremmin kehittää hoitohenkilöstön palkkausta, työaikoja ja parantaa työoloja. Ainoastaan Tehyn ja Superin muodostama KoHo ajaa hoitajille (siis myös suuhygienisteille ja hammashoitajille) omaa sopimusta. Ehkä tässä on vastaus siihen, mihin liittoon kannattaa kuulua 🙂 Liitto on sitä vahvempi, mitä paremmin sen edustamat ammattilaiset ovat siihen järjestäytyneet.

STAL ja Tehyperheeseen olet aina tervetullut!

Mirkka