Näin kirjoitat


Suunnitellessasi juttua Suun Terveydeksi –lehteen mieti aluksi, miksi juuri tämä aihe on tärkeä. Mitä uutta juuri minun kirjoittamani juttu tuo lukijoille. Innostuneisuus ja perehtyneisyys asiaan heijastuu tekstistä tällöin myös lukijoille.
 
Aluksi on tärkeää rajata aihe. Mieti, mitä haluat sanoa. Jutussa on hyvä olla mieluummin yksi isompi ajankohtainen kysymys eri kanteilta katsottuna kuin monta pientä. Pidä lauseet ja virkkeet lyhyinä: yksi asia yhteen lauseeseen. Tyyli on vapaa, kunhan se on asiallinen. Luetuta tekstisi myös jollakin toisella, sillä omalle tekstille tulee helposti sokeaksi. Sujuvaa ja helposti ymmärrettävää tekstiä on mukavampi lukea.

Hyvin toimivassa jutussa on aina tietyt elementit:

Otsikko: Informatiivinen ja iskevä otsikko houkuttaa lukemaan ja antaa vihjeen tulevasta.
Ingressi: Pieni johdatus aiheeseen kertoo oleellisen muutamalla virkkeellä.
Väliotsikot: Pitävät pitkän jutun kasassa.
Äläys: Muutaman sanan sitaatti on toisinaan paikallaan mielenkiinnon ylläpitäjänä.
Kuvat: Kuva elävöittää juttua. Varmista kuitenkin, että sinulla on kuvassa olevien henkilöiden lupa kuvan julkaisemiseen. Jos et ole ottanut itse kuvaa varmista myös, että kuvan ottaja hyväksyy kuvan julkaisemisen. Kuvat lähetetään toimitukseen jpg-tiedostona.
 
Ennen jutun lähettämistä neuvottele toimituksen kanssa jutun pituudesta. Sivun juttu on pituudeltaan noin 2500 merkkiä. Aukeaman jutussa merkkejä on noin 5500 sekä tietenkin kuva tai useampi. Toimituksella on oikeus muokata ja lyhentää tekstiä tarvittaessa.

Lähdeviitteitä ei yleensä mainita tekstin sisällä. Jutun loppuun voit sisällyttää tärkeimmät kirjallisuusviitteet. Tee tarvittaessa täydelliset kirjallisuus- tai lähdeluettelot, jotka lukija saa sähköpostilla toimituksesta pyytämällä.

Tekstinkäsittelystä


Kun kirjoitat tekstinkäsittelyohjelmalla, älä sisällytä tekstiin muotoiluja, kuten lihavointeja tai sisennyksiä. Muotoilemme tekstin toimituksessa. Kaikki yleisimmät tekstin tiedostomuodot käyvät. Eniten käytämme .doc- sekä perinteistä .rtf-tiedostomuotoja.

Toimita teksti sähköpostin liitteenä. Laadi mahdolliset kuviot ja taulukot Excel-ohjelmalla ja lähetä ne omina tiedostoinaan.
 
Lisätietoja: Suun Terveydeksi –lehden toimitus, stal.lehti@stal.fi