Ohjeet suun terveydestä pikkulasten perheille

Suun terveys on osa yleisterveyttä. Huolehtimalla suun terveydestäsi huolehdit myös muusta terveydestäsi. Pohja hyvälle suun terveydelle luodaan jo varhaislapsuudessa. Kasvava lapsi oppii mallista, joten koko perheen terveyttä edistävät tavat ovat tärkeitä pienille lapsille. 

Säännölliset ateriat, vesi janojuomana, hampaiden huolellinen harjaus fluorihammastahnalla kahdesti päivässä, ksylitolin käyttö sekä makean välttäminen ovat hyviä tapoja vaalia suun terveyttä. Samat ohjeet pätevät sekä lapsille että aikuisille.

Tälle sivustolle olemme koonneet tietoa ja ohjeita lasten suun terveyden edistämiseksi.

Hampaiden puhdistus ja fluori

Hampaiden hoidon kulmakivi on säännöllinen harjaus fluoripitoisella hammastahnalla aamuin illoin, noin kahden minuutin ajan. Hampaat harjataan aamulla joko ennen aamupalaa tai sen jälkeen, ja illalla ennen nukkumaan menoa.

Käypä hoito –suositusten mukaan hampaiden harjaus aloitetaan heti ensimmäisten maitohampaiden puhjettua lapsen ollessa noin puolen vuoden ikäinen.

Fluoripitoista lasten hammastahnaa tulee käyttää alussa vain pieni sipaisu, sillä pienet lapset eivät osaa vielä sylkeä.  Alle kolmevuotiailla lapsilla käytettävän lastenhammastahnan fluoripitoisuus on 1000-1100 ppm. Tahnaa käytetään vain toisella harjauskerralla. 3-5-vuotias lapsi voi käyttää molemmilla harjauskerroilla lapsen pikkusormen kynnen kokoisen nokareen verran hammastahnaa, jossa on 1000-1100 ppm fluoria. Kuusivuotiaat ja siitä vanhemmat lapset voivat käyttää hammastahnaa, jonka fluoripitoisuus on 1450 ppm. Tahnaa käytetään 0,5-2 cm verran.

Vanhempien on hyvä valvoa lasten hampaiden harjausta sekä fluorihammastahnan käyttöä ja annostelua vähintään kouluikään saakka. Yleensä lapsen käden motoriikka on kehittynyt riittävän hyväksi siinä vaiheessa, kun kaunokirjoitus sujuu ja lapsi voi harjata itsenäisesti. Erityistä huomiota harjaukseen tulee kiinnittää silloin, kun uusia hampaita on puhkeamassa. Vanhemmat ovat aina vastuussa lasten hampaiden harjauksesta. 

Denstal tarjoaa suun terveydenhoitohenkilöstölle laadukasta lisä- ja täydennyskoulutusta.

Tutustu koulutuksiin