STAL60v logo
STAL 60 VUOTTA
Vahva vaikuttaja ja onnellisuuden mahdollistaja!


Tampereella tapahtui suuria, kun hammashoitajat tai oikeammin ”hammaslääkäreiden hoitoapulaiset” järjestäytyivät omaksi yhdistykseksi elokuussa 1959. Hoitoapulaisen ja hammashoitajan ammatit olivat suurelle kansalle tuntemattomia, vaikka Suomessa olikin annettu hammashoitoa jo keskiajalta asti. Hoitoapulaisen ”ajautumista alalle” kuvaa hyvin esimerkiksi yhdistyksen ensimmäisen puheenjohtajan Kerttu Ruokosen urakehitys Tampereen kansakoulun kanslian toimistoapulaisen tehtävästä suun terveydenhuollon ammattilaiseksi.

Aalto-yliopiston tutkijatohtorin Frank Martelan mielestä ”onnellisuus syntyy mielekkään tekemisen sivutuotteena. Onnellinen ihminen uskaltaa toteuttaa itseään, eikä jatkuvasti hae tärkeiden ihmisten hyväksyntää. Oma sosiaalinen verkosto on myös tärkeä ja parhaimmillaan se tukee onnellisuutta”. Me kaikki suun terveydenhoidon ammattilaiset, lähihoitajat (suuntautuneet suunhoitoon), hammashoitajat ja suuhygienistit teemme kaikki hienoa ja tärkeää työtä, jota myös potilaat arvostavat. Stal haluaa ammatillisena edunvalvoja olla varmistamassa, että suuhoidon ammatit pysyvät jatkossakin mielekkäinä. Myös yhteisöllisyyttä ja hoitohenkilökunnan verkostoja halutaan tukea monin eri tavoin ja tapahtumin.


Se, että suunhoidon ammattilaiset saavat tehdä onnellisina työtään, on Stallille tärkeä asia.

Oltuani nyt kuudetta vuotta puheenjohtajana, minusta on hienoa viettää juhlavuotta, koska kaikissa paikallisyhdistyksissä jäsenmäärät ovat nousussa, kiitos siitä kuluu teille aktiivisille jäsenille. Toisaalta on ollut ilo huomata, että erityisesti te nuoret jäsenet olette kiinnostuneita toiminnasta ja otatte meihin paljon yhteyttä, haluten vastauksia monenlaisiin työelämään liittyviin kysymyksiin. Uskon vakaasti, että jäseniltä tulleet kysymykset ja jaetut tarinat ovat puheenjohtajan tärkein oppi ja niihin aion jatkossakin keskittyä. Joskus haikeana muistelen sitä vastavalmistunutta hammashoitaja Marjaanaa, joka kuului kyllä sekä Stalliin että Tehyyn, mutta ei osannut tai uskaltanut niistä apua pyytää. Järjestöistä olisi tietysti mielellään apua annettu jo silloin erilaisissa työelämän kiemuroissa.

Olemme toimistolla ilolla myös huomanneet, että Stallia arvostetaan paljon yhteistyökumppaneidemme osalta. Tästä kertoo se, että erilaiset järjestöt, Valvira, STM ja erilaiset oppilaitokset ottavat meihin usein yhteyttä erilaisissa kysymyksissä. Viime aikoina ovat ajankohtaisina asioina olleet mm. hammashoitajien työnkuvaan ja erityisesti täydennyskoulutuksiin liittyvät asiat.

Suomen suurin suun terveydenhoidon ammattiliitto STAL täyttää tänä vuonna 60 vuotta ja sitä on syytä juhlia teidän kaikkien kanssa. Ilman teitä mahtavia, fiksuja, suun terveydenhoidon ammateista kiinnostuneita ihmisiä, me emme olisi tässä. Juhlavuoden kunniaksi meillä on uusi juhlavuoden logo ja paljon erilaista toimintaa ja koulutusta ympäri Suomea normaalien jo vakiintuneiksi muodostuneiden tapahtumien ja koulutusten lisäksi.

”Pääjuhlat” ajoittuvat tuonne loka-marraskuulle, jolloin 60 -vuotisiltajuhlaa vietetään 19.10.2019 ja 60-vuotisjuhlaseminaaria 7.11.2019. Lisäksi helmikuussa starttaa mm. Hygge on tour -kiertue ympäri Suomea, eikä pidä unohtaa meidän maksuttomia ammatillisia iltojamme yhdessä Hammasvälineen kanssa, joissa luennoi parodontologi Petri Hippi.

Kannattaa seurata ahkerasti Suun terveydeksi-lehteä, uutiskirjettä, verkkosivuja ja sosiaalista mediaa, jotta mikään tärkeä tapahtuma tai juhla ei mene ohi. Tehdään tästä yhdessä hieno juhlavuosi ja toivottavasti tapaan teistä monia erilaisissa tilaisuuksissa. Muista ottaa myös kaverisi mukaan, koska ammattiliitto on juuri niin vahva kuin mikä sen järjestäytymisaste on.Haluan toivottaa teille kaikille onnellista, kiinnostavaa, merkityksellistä ja kukoistavaa juhlavuotta!

Pj Marjaana NissinenDenstal tarjoaa suun terveydenhoitohenkilöstölle laadukasta lisä- ja täydennyskoulutusta.

Tutustu koulutuksiin