Uutiset

5.12.2017 8.00

Nuorten tupakointi vähenee, nuuskakokeilut lisääntyvät

non-smoking-2497308

Valtakunnallisen kouluterveyskyselyn mukaan 4.-5. luokkalaiset ovat kokeilleet jonkin verran tupakkatuotteita. Alakoulun pojista vajaa kuusi prosenttia ja tytöistä kaksi prosenttia on kokeillut tupakkaa vähintään kerran. Nuuska- ja sähkösavukekokeilut olivat harvinaisempia. Alakoululaisista 13,2 % tunsi lapsia tai nuoria, jotka käyttävät huumeita tai heille itselleen oli tarjottu huumeita. 

Päivittäinen tupakointi oli yleisintä ammattiin opiskelevien tyttöjen keskuudessa, joista 25,3 % tupakoi päivittäin, kun vastaavasti pojista 21,6 % tupakoi. Yläkoulussa kahdeksan prosenttia pojista ja kuusi prosenttia tytöistä tupakoi päivittäin ja lukiossa kolme prosenttia pojista ja neljä prosenttia tytöistä. 8.-9.luokkalaisia lukuunottamatta tytöt tupakoivat enemmän kuin pojat. Tupakointi on kuitenkin vähentynyt vuodesta 2015 kaikissa ryhmissä, mutta erityisesti ammattiin opiskelevien keskuudessa. Sähkösavukkeiden käyttö oli vähäistä kaikissa ikäryhmissä. 

Nuuskan käyttö oli yleisintä ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevilla pojilla, joiden nuuskaaminen on yleistynyt vuodesta 2015. Ammattiin opiskelevista pojista 16,7 % nuuskasi päivittäin. Lukiolaisista ja yläkoululaisista pojista noin kahdeksan prosenttia käytti nuuskaa. Tyttöjen nuuskan käyttö oli vähäistä kaikissa ikäryhmissä. Huumeiden kokeilu oli yleisintä ammattiin opiskelevien keskuudessa, joista kannabista tai marihuanaa oli kokeillut 19,9 % pojista ja 21,4 % tytöistä.

Alkoholia viikoittain käytti ammatillisen oppilaitoksen pojista 18,1 % ja tytöistä 12,5 %. Lukiolaisista alkoholia kerran viikossa tai useammin käytti  yhdeksän prosenttia pojista ja viisi prosenttia tytöistä. Yläkoulun pojista ja tytöistä noin seitsemän prosenttia käytti viikoittain alkoholia. Vaikka alkoholia käytettiin, ilmoitti 61,7 % yläkoulun, 35,4 % lukion ja 26,4 % ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoista olevansa raittiita.
 
Kouluterveyskyselyyn voi tutustua www.thl.fi/kouluterveyskysely. Tuloksista saa arvokasta tietoa lasten ja nuorten terveydestä ja hyvinvoinnista paikkakuntakohtaisesti.


Teksti: Kukka-Maaria LeivonenPalaa otsikoihinDenstal tarjoaa suun terveydenhoitohenkilöstölle laadukasta lisä- ja täydennyskoulutusta.

Tutustu koulutuksiin