Omenankukka

Toukokuun uutiskirje


Suun Terveydeksi – lehti ilmestyy 23.5.2018. Mukana Tieteellinen julkaisu – näyttöön perustuen.

12.5.2018 Eurooppalainen ienterveyden päivä

12.5.2018 vietetään ienterveyden teemapäivää koko Euroopassa. Vuosittaisena European Gum Health Day -kampanjapäivänä muistutetaan, että huolehtimalla hyvästä ienterveydestä jokainen parantaa paitsi suunsa terveydentilaa, myös yleisterveyttään. Vuonna 2018 teemana on ‘Health begins with healthy gums’.

31.5.2018 kansainvälinen tupakaton päivä


Torstaina 31.5.2018 vietetään Kansainvälistä tupakatonta päivää. Päivää on vietetty vuodesta 1987 alkaen Maailman terveysjärjestön (WHO) aloitteesta. Tarkoituksena on kiinnittää maailman huomio tupakan laajaan käyttöön, tupakoinnista aiheutuviin sairauksiin ja kuolemiin.


Ongelmia kesätöissä?


SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen maksuton Kesäduunari-info avataan 2.5 keskiviikkona.

Palkansaajakeskusjärjestöjen yhteinen maksuton neuvontapalvelu auttaa kesätyöntekijöitä jo 14. kesänä. Kesäduunari-info on vastannut vuosien kuluessa tuhansien nuorten sekä heidän vanhempiensa ja työnantajien kysymyksiin.

Kesäduunarineuvoja Juuli Jokinen kehottaa kesätyöntekijöitä käymään huolellisesti läpi työsuhteen ehdot ennen työsopimuksen allekirjoittamista. Kesäduunari-infosta voi pyytää neuvoja myös ennen kesätyön alkamista, Jokinen vinkkaa.

Infosta voi kysyä neuvoa esimerkiksi palkkaan, työaikaan ja koeaikaan liittyen. Kaikki kysymykset käsitellään luottamuksellisesti, joten avun pyytämistä ei tarvitse arastella. Juuli Jokinen muistuttaa, että kesätyöntekijällä on oikeus saada kunnollinen perehdytys työhönsä.

Kesäduunari info aukeaa tänään keskiviikkona 2. toukokuuta ja on avoinna perjantaihin 31. elokuuta saakka. Palvelun verkkosivuille www.kesaduunari.fi on koottu kesätyöntekijöille tärkeää työelämätietoa kuten kesäduunarin muistilista ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Sivujen kautta voi lähettää kysymyksiä kesäduunarineuvojalle.

Puhelinpalvelu vastaa maanantaista perjantaihin kello 9–15. Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi soittaa nimettömänä. Puhelimitse neuvoja saa numerosta 0800 179 279. Kesäduunari-info on myös Facebookissa https://www.facebook.com/kesaduunari/ ja Twitterissä https://twitter.com/Kesaduunari .


Erityispätevyydet

Erityispätevyysjärjestelmä on Tehyn ja Tehyn yhteistyöjäsenjärjestöjen ylläpitämä järjestelmä, jonka tavoitteena on tukea ammatillista kehittymistä ja urakehitystä ottamalla huomioon myös työssä hankitun kokemuksen ja osaamisen.


Johtamisen erityispätevyys

Johtamisen erityispätevyyden tarkoituksena on tukea ja vahvistaa johtamista sekä auttaa työnantajia tunnistamaan nyt ja tulevaisuudessa tarvittavaa johtamisosaamista. Erityispätevyyden tunnustuksen saanut henkilö voi hyödyntää sitä oman urakehityksensä suunnitteluun, työtehtävien vaativuuden näkyväksi tekemiseen ja positiivisen palkkakehityksen perusteeksi.

Johtamisen erityispätevyyden haku on kaksivaiheinen. Ensimmäisen vaiheen hakulomakkeelle ja hakuohjeisiin pääset linkistä: www.tehy.fi/jerp Huomioithan, että hakeminen on maksullista, mikäli hakemuksesi täyttää riittävät kriteerit ja haluat edetä toiseen arviointivaiheeseen. Hakemuksia ei palauteta.

Ensimmäisen vaiheen haku aukeaa 17.5.2018 ja päättyy 30.9.2018

Lisätietoja hakemisesta jerp@tehy.fi

Muut haettavat erityispätevyydet:

Terveydenedistämisen erityispätevyys
Kliininen erityispätevyys
Työympäristöasiantuntijan erityispätevyys

Lisätietoja: https://www.stal.fi/jasenelle/jasenedut/apurahat_ja_erityispatevyydet

Apurahan hakeminen

STAL ry myöntää apurahoja suun terveydenhoitotyön tutkimukseen, ammatin kehittämiseen, viestintää ja julkaisutoimintaan, Pro gradu -tutkielmien ja seminaarien kustannuksiin. Apurahaa voidaan myöntää myös kansainvälisiin osallistumisiin esim. opintomatkoihin tai kongresseihin. Apurahahakemukset tehdään STATUS-palvelun kautta 31.5.2018 mennessä. Statukseen pääset kirjautumaan jäsennumerollasi ja salasananasi ensimmäisellä kerralla toimii postinumerosi. http://status.stal.fi/ Lue tarkemmin apurahojen myöntämisperiaatteista jäsensivuilta: https://www.stal.fi/jasenelle/jasenedut/apurahat_ja_erityispatevyydet


Kenestä vuoden suuhygienisti ja vuoden hammashoitaja?

Onko työkaverisi vuoden hammashoitaja tai vuoden suuhygienisti?

Lähetä ehdotuksesi perusteluineen STAL ry:n toimistolle 15.9.2018 mennessä joko sähköpostitse toimisto@stal.fi tai kirjeitse STAL ry, PL 90, 00060 TEHY.

Vuoden valinnoista päättää STAL ry:n hallitus, ja valinnat julkistetaan vuoden 2018 Suun Terveys – tapahtumassa. Lisätiedot ja tiedustelut: toiminnanjohtaja Mirkka Järvinen mirkka.jarvinen@stal.fi


Tapahtumia

Syksyn suuhygienisti ja hammashoitaja päiviin voi jo ilmoittautua. Merkkaa muut tapahtumat kalenteriisi.

10.9. 2018 Suuhygienistipäivä

https://www.denstal.fi/denstal/koulutuskalenteri/suuhygienistipaiva

14.9.2018 Hammashoitajapäivä

https://www.denstal.fi/denstal/koulutuskalenteri/hammashoitajapaiva

18.9.2018 Kollegakiertue Rovaniemellä

21.9.2018 Ammatillinen seminaari, Helsinki

27.9.2018 Oulun ammatillinen ilta