Säännöt
1 §
NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMIALUE
Yhdistyksen nimi on Suun terveydenhoidon ammattilaiset, STAL ry, ruotsiksi Munhälsovårdens yrkesförbund STAL rf, englanniksi Finnish Federation of Oral Health Care Professionals.
Näissä säännöissä yhdistystä kutsutaan jäljempänä nimikkeellä liitto.
Liitto kuuluu yhteistyöjäsenenä Tehy ry:een. Liiton kotipaikka on Helsinki ja toimialueena on koko maa.
2 §
LIITON TARKOITUS
Liiton tarkoituksena on lisätä suun terveydenhoidon alalla toimivien, eriasteisen suun terveydenhoidon koulutuksen saaneiden henkilöiden yhteistyötä ja painoarvoa, tehostaa heidän ammatillista edunvalvontaansa sekä toimia 7§:ssä mainittujen jäsenten jäseniä yhdistävänä liittona.
3 §
LIITON TEHTÄVÄT
Tarkoituksensa toteuttamiseksi liitto:
- hoitaa yhteiskunnallista vaikuttamista
- tekee esityksiä ja aloitteita
- antaa lausuntoja
- järjestää kokouksia, esitelmiä- ja luentotilaisuuksia
- järjestää opintopäiviä
- osallistuu suun terveydenhoidon kansainväliseen toimintaan
- liiton toiminnan tehostamiseksi voi liitossa toimia ammatillisia jaostoja
- järjestää ammatillista täydennyskoulutusta omistamansa koulutusyhtiön kautta.
4 §
KIELI
Liiton kieli on suomi
5 §
SITOUTUMATTOMUUS
Liitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton
6 §
LIITTYMINEN TOISIIN JÄRJESTÖIHIN
Liitto voi liittyä jäseneksi sellaisiin kotimaisiin tai ulkomaisiin järjestöihin, joiden toiminta edistää liiton tarkoituksen toteutumista. Päätöksen liittymisestä tekee liittokokous.
7 §
LIITON JÄSENET JA AMMATTIMERKKI
Liiton jäseniä ovat rekisteröidyt paikallisyhdistykset ja liiton hallituksen hyväksymät yksittäiset henkilöjäsenet. Lisäksi jäseneksi voivat päästä suun terveydenhoidon ammattiin opiskelevat henkilöt.
STAL ry:n paikallisyhdistysten jäsenellä sekä yksittäisellä henkilöjäsenellä on oikeus käyttää oman ammattialansa mukaista liiton merkkiä.
8 §
LIITTOON LIITTYMINEN
Paikallisyhdistyksen jäsenanomus on tehtävä kirjallisesti liiton hallitukselle, jäseneksi hyväksymisestä päättää liiton liittokokous. Yksittäisen henkilöjäsenen osalta jäsenyydestä päättää liiton hallitus jäsenen anomuksesta. Paikallisyhdistysten henkilöjäsenten perustamien koulutuspohjaisten rekisteröityjen ammatillisten yhdistysten jäsenyydestä päättää liittokokous. Jäsenhakemuksen hylkäämisestä on ilmoitettava molemmissa tapauksissa hakijalle.
9 §
JÄSENTEN YLEISET OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Jäseneksi hyväksytyn tulee toimia liiton sääntöjen ja tarkoituksen mukaisesti sekä noudattaa liiton päättävien elinten päätöksiä.
10 §
LIITON ERITYISET VELVOLLISUUDET
Liiton tulee näiden sääntöjen muista kohdista ilmenevien velvollisuuksien lisäksi: erottaa jäsen, joka ei enää täytä laissa tai näissä säännöissä määrättyjä jäsenyyden ehtoja tai toimii huomattavassa määrin vastoin liiton tai Tehy ry:n tarkoitusperiä.
11 §
JÄSENEN EROAMINEN LIITOSTA
Jos 7 §:n mukainen yhdistys haluaa erota liitosta, eroamisesta on ilmoitettava kirjallisesi pöytäkirjanotteella liiton hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka liittokokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.
Jos liiton hallituksen hyväksymä yksittäinen henkilöjäsen haluaa erota liitosta, eroamisesta on tehtävä yhdistyslain 13§:n mukainen ilmoitus. Eroaminen katsotaan tapahtuneeksi silloin, kun ilmoitus on annettu.
12 §
JÄSENEN EROTTAMINEN
Erotettu jäsen menettää välittömästi kaikki oikeutensa liitossa. Liitolla on oikeus erottaa jäsen, jos
1) Jäsen on jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin se liittoon liittymällä on sitoutunut;
2) on menettelyllään liitossa tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut liittoa tai Tehy ry:tä; tai
3) ei enää täytä laissa tai liiton säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja
7§:n mukaan yhdistyksen osalta erottamisesta päättää liittokokous. Liiton hallituksen hyväksymien yksittäisten henkilöjäsenten osalta erottamisesta päättää liiton hallitus. Yhdistys katsoo jäsenen eronneeksi yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta kahden vuoden ajalta.
13 §
LIITON TOIMIELIMET
Liiton päätäntävaltaa käyttää liittokokous. Toimeenpanevana elimenä on liiton hallitus.
14 §
LIITTOKOKOUS
Liittokokous pidetään joka vuosi marraskuun loppuun mennessä. Liiton hallitus määrää liittokokouksen tarkemman ajan ja paikan. Kokoukseen voidaan osallistua hallituksen niin päättäessä myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.
Ylimääräinen liittokokous pidetään, jos liittokokous niin päättää tai liiton hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai jos 1/3 liiton kaikista äänioikeutetuista jäsenistä sitä määrätyn asian käsittelemistä varten liiton hallitukselta kirjallisesti vaatii.
Liittokokouksessa voidaan käsitellä asiaa, jota ei ole mainittu kokouskutussa, mutta siitä ei voida tehdä päätöstä.
Liittokokouksen kutsuu koolle liiton hallitus. Kutsu varsinaiseen liittokokoukseen on lähetettävä 7§:n mukaisille yhdistyksille ja kokouksesta on ilmoitettava liiton jäsenlehdessä ja liiton kotisivuilla, vähintään 30 päivää ennen kokousta. Ylimääräinen liittokokous on kutsuttava koolle samalla tavalla vähintään 14 päivää ennen kokousta.
Äänioikeus liittokokouksessa on henkilöillä, joilla on maksettuna Suun terveydenhoidon ammattilaisten – STAL ry:n perimä jäsenmaksu liittokokousvuodelta.
15 §
LIITTOKOKOUKSESSA KÄSITELTÄVÄT ASIAT
Liittokokouksessa:
1) käsitellään hallituksen laatima kertomus liiton toiminnasta ja taloudesta edelliseltä toimintavuodelta
2) esitetään tilintarkastajien lausuntoja päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä vastuuvelvollisille
3) Päätetään liiton hallituksen hyväksymien yksittäisten henkilöjäsenten jäsenmaksusta, paikallisyhdistysten jäseniltä sekä ammatillisilta yhdistyksiltä perittävästä jäsenmaksusta.
4) vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavalle toimintavuodelle
5) valitaan joka toinen vuosi liiton hallituksen varsinaiset ja varajäsenet sekä erikseen hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sääntöjen 18§:n mukaisesti
6) valitaan seuraavaksi tilikaudeksi tilintarkastaja sekä toiminnantarkastaja ja näille varamiehet
7) käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
16 §
ALOITTEET LIITTOKOKOUKSELLE
Aloitteita liittokokoukselle voivat tehdä 7§:n mukaiset yhdistykset ja liiton hallituksen hyväksymät yksittäiset henkilöjäsenet. Aloitteet on toimitettava liiton hallitukselle lausuntoa varten elokuun loppuun mennessä.
17 §
LÄSNÄOLO- JA PUHEOIKEUS
Tehyn puheenjohtajalla on liittokokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.
18 §
LIITON HALLITUS
Liiton hallitukseen kuuluu puheenjohtajan lisäksi 2-6 varsinaista ja yhtä monta varajäsentä. Varapuheenjohtaja valitaan hallituksen varsinaisten jäsenten keskuudesta. Valinnoissa pyritään turvaamaan eri ammattiryhmien edustus.
Hallituksen jäsenten tulee olla § 7:ssä mainittuja liiton jäseniä tai liiton jäsenyhdistyksen jäseniä. Hallituksen toimikausi on kaksi vuotta liittokokouksesta liittokokoukseen.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta tai mikäli vähintään kolme hallituksen jäsentä sitä erikseen ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi läsnä on vähintään puolet hallituksen muista jäsenistä.
19 §
HALLITUKSEN TEHTÄVÄT
Hallituksen tehtävänä on edustaa liittoa ja johtaa sen toimintaa näiden sääntöjen ja liittokokouksen antamien ohjeiden mukaan. Hallitus valmistelee liittokokouksessa esille tulevat asiat ja huolehtii tehtyjen päätösten täytäntöönpanosta.
Lisäksi hallituksen tehtävänä on
1) jäsenkunnan ammatillinen edunvalvonta
2) Tehyltä tulevan liittomaksupalautteen hallinta
3) lausuntojen antaminen ja kokoaminen jäsenliitoilta
4) jäsenkoulutuksen järjestäminen itse tai omistamansa koulutusyhtiön kautta
5) edustajien nimeäminen Tehyn eri työryhmiin ja muiden yhteistyötahojen työryhmiin
6) liiton henkilökunnan palkkaaminen
20 §
NIMENKIRJOITUSOIKEUS
Liiton nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompi kumpi heistä yhdessä hallituksen erikseen nimenkirjoittajiksi määräämän henkilön kanssa.
21 §
TOIMINTA- JA TILIKAUSI
Liiton toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi.
22 §
VAALI KELPOISUUS
Liiton luottamustehtävään voidaan valita § 7:ssä mainittu liiton jäsen, jolla on jäsenmaksu maksettuna tehtävään valittaessa.
Mikäli luottamustehtävään valittu eroaa tai hänet erotetaan paikallisyhdistyksestä tai liiton henkilöjäsenyydestä ennen kuin hänen toimikautensa on päättynyt, hänen velvollisuutensa ja oikeutensa luottamustoimessa päättyy välittömästi. Hallituksen on tällöin esitettävä tehtävään uusi henkilö.
Hallituksen jäsenten ja varajäsenten täydennysvaalin suorittaa liittokokous.
23 §
KUNNIANOSOITUKSET
Liittokokous voi kutsua kunniajäseneksi henkilön, joka on merkittävästi edistänyt suun terveydenhoitoa ja liiton tarkoitusperiä. Kunniajäsenellä ei ole äänioikeutta eikä jäsenmaksuvelvollisuutta.
24 §
SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN
Näihin sääntöihin voidaan tehdä muutoksia, jos asia kokouskutsussa olleen maininnan jälkeen on otettu liittokokouksessa käsiteltäväksi ja muutoksen puolesta on annettu vähintään 2/3 äänestyksessä annetuista äänistä.
25 §
TOIMINNAN LOPETTAMINEN
Mikäli liitto päättää purkautua tai se lakkautetaan; liiton jäljelle jääneet varat on käytettävä liiton tarkoitusperien mukaisesti, purkamisesta päättäneen liittokokouksen määräämällä tavalla.
Purkamispäätökseen vaaditaan vähintään 3/4 varsinaisen liittokokouksen äänestyksessä annetuista äänistä.
26 §
SAAVUTETUT OIKEUDET
Tällä sääntömuutoksella ei loukata saavutettuja jäsenoikeuksia.