Suun Terveydeksi -lehti
Suun Terveydeksi -lehti on hammashoitajien ja suuhygienistien ammattilehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehti lähetetään jäsenetuna kaikille STAL ry:n jäsenmaksun maksaneille jäsenille. STAL ry:n tavoitteena on välittää lehden avulla ajankohtaista tietoa työelämän ja koulutuksen muutoksista.
Lehden välityksellä voidaan tiedottaa myös jäsenille liiton ajankohtaisista asioista, sekä ylläpitää jäsenten tietotaitoa lehdessä julkaistujen ammatillisten artikkelien avulla. Lehden tavoitteena on myös tiedottaa Denstal Oy:n järjestämistä koulutuksista.
Jos et ole STAL ry:n jäsen, voit tilata Suun Terveydeksi-lehden vuosikerran tai kestotilaukset voi tehdä oheisella lomakkeella. Voit tilata vuosikerran myös puhelimitse tai sähköpostilla toimisto@stal.fi.
Suun Terveydeksi -lehden hinta on 55 euroa / vuosi.
Tilauslomake
Tällä lomakkeella voit tilata Suun Terveydeksi -lehden vuosikerran. Tilaa vuosikerta viimeistään 31.1. mennessä. Vuosikerta maksaa 55€. Halutessasi voit ilmoittautua myös kestotilaajaksi, jolloin tilaus on voimassa aina.
Mikäli kestotilauksen haluaa irtisanoa, tulee tästä tehdä kirjallinen ilmoitus viimeistään 31.1. mennessä toimisto@stal.fi osoitteeseen.
Toimitus
Päätoimittaja Maire Soiluva
postiasoiluvalle@gmail.com, p. 044 950 1658
Lehden toimituskunta:
Tanja Leppikari, puheenjohtaja, STAL ry
Mirkka Järvinen, toiminnanjohtaja, STAL ry
Elina Torkkel, toimitusjohtaja, Denstal Oy
Anna-Mari Becker, toimistoassistentti, STAL ry
Ilmoitus- ja mainostilaa koskevissa asioissa palvelee Suun Terveydeksi- lehden mainosmyynti:
Anna-Mari Becker, ilmoitusmyynti@stal.fi
Haluatko toimia toimituksen apuna?
Otamme mielellämme vastaan palautetta sekä lehden sisältöön liittyviä ideoita, vinkkejä idearikkaista kirjoittajista sekä valmiita hammashoitajien ja suuhygienistien tekemiä kirjoituksia. Ota yhteyttä päätoimittajaamme, tai suoraan STAL ry:n toimistoon!
Näin kirjoitat
Suunnitellessasi juttua Suun Terveydeksi –lehteen mieti aluksi, miksi juuri tämä aihe on tärkeä. Mitä uutta juuri minun kirjoittamani juttu tuo lukijoille. Innostuneisuus ja perehtyneisyys asiaan heijastuu tekstistä tällöin myös lukijoille.
Aluksi on tärkeää rajata aihe. Mieti, mitä haluat sanoa. Jutussa on hyvä olla mieluummin yksi isompi ajankohtainen kysymys eri kanteilta katsottuna kuin monta pientä. Pidä lauseet ja virkkeet lyhyinä: yksi asia yhteen lauseeseen. Tyyli on vapaa, kunhan se on asiallinen. Luetuta tekstisi myös jollakin toisella, sillä omalle tekstille tulee helposti sokeaksi. Sujuvaa ja helposti ymmärrettävää tekstiä on mukavampi lukea.
Hyvin toimivassa jutussa on aina tietyt elementit:
- Otsikko: Informatiivinen ja iskevä otsikko houkuttaa lukemaan ja antaa vihjeen tulevasta.
- Ingressi: Pieni johdatus aiheeseen kertoo oleellisen muutamalla virkkeellä.
- Väliotsikot: Pitävät pitkän jutun kasassa.
- Äläys: Muutaman sanan sitaatti on toisinaan paikallaan mielenkiinnon ylläpitäjänä.
- Kuvat: Kuva elävöittää juttua. Varmista kuitenkin, että sinulla on kuvassa olevien henkilöiden lupa kuvan julkaisemiseen. Jos et ole ottanut itse kuvaa varmista myös, että kuvan ottaja hyväksyy kuvan julkaisemisen. Kuvat lähetetään toimitukseen jpg-tiedostona.
Ennen jutun lähettämistä neuvottele toimituksen kanssa jutun pituudesta. Sivun juttu on pituudeltaan noin 2500 merkkiä. Aukeaman jutussa merkkejä on noin 5500 sekä tietenkin kuva tai useampi. Toimituksella on oikeus muokata ja lyhentää tekstiä tarvittaessa.
Lähdeviitteitä ei yleensä mainita tekstin sisällä. Jutun loppuun voit sisällyttää tärkeimmät kirjallisuusviitteet. Tee tarvittaessa täydelliset kirjallisuus- tai lähdeluettelot, jotka lukija saa sähköpostilla toimituksesta pyytämällä.
Ohjeet tieteellisen artikkelin kirjoittamiseen
- Käsikirjoituksen pituus enintään 4000 sanaa pois lukien tiivistelmä, tekstisivut, taulukot, kuviot ja lähdeluettelo.
- Riviväli 1,5, fonttikoko 12
- Älä sisällytä tekstinkäsittelyohjelman muotoiluja, kuten lihavointeja tai sisennyksiä
- Kirjoitukseen tulee kuulua otsikko, tiivistelmä, tekstisivut, lähteet sekä taulukot ja kuviot (yhteensä enintään 5 kuvaa tai taulukkoa).
- Tiivistelmä saa olla pituudeltaan korkeintaan 150 sanaa. Tiivistelmässä tulee esittää tutkimuksen tarkoitus, tutkimusasetelma, aineisto, menetelmät, tutkimustulokset ja johtopäätökset.
- Varsinaisessa tekstissä esitetään tutkimuksen lähtökohdat, tarkoitus ja tutkimusongelmat, tutkimusasetelma, aineisto, menetelmät, eettiset näkökohdat, tutkimustulokset ja pohdinta.
- Kirjallisuusviitteet esitetään tekstissä siten, että sulkeisiin merkitään lähteen tekijän sukunimi ja painovuosi (Nyholm, 2015). Mikäli viitataan useampaan lähteeseen, ne merkitään vanhimmasta uusimpaan. Jos lähteellä on kaksi tekijää, merkitään molempien sukunimet (Polit & Beck, 2017). Jos tekijöitä on kolme tai useampia, merkitään ensimmäisen sukunimi ja ym. (Heino ym., 2022). Lähdeviittaukset erotetaan toisistaan puolipisteellä (Elo, 2016; Heino ym., 2022). Viittauskäytäntö on APA 7th Edition-järjestelmä.
- Lähteet merkitään aakkosjärjestykseen ensimmäisen tekijän sukunimen perusteella. Lehtien nimiä ei lyhennetä.
- Taulukot ja kuviot sijoitetaan erillisille sivuille lähdeluettelon jälkeen ja niihin viitataan tekstissä. Tekstiin on merkittävä taulukon ja kuvion ehdotettu paikka.
- Liitä kaikkien kirjoittajien nimi, oppiarvo, ammatillinen asema.
- Käsikirjoitukset lähetetään Word-muodossa toimisto@stal.fi otsikolla ”tieteellinen julkaisu”.